Friday, May 6

Jangan aniaya kami Wahai Pemimpin....




Assalamualaikum WBT..


Apa khabar sahabat2 sume..Moga sihat-sihatla selalu..jngnla sakit-sakit mcam ambe nihh..
Moga sentiasa dalam lindungan Allah SWT..dalam rahmat dan kasih sayangNya..
tapi lebih baik diuji dengan dugaan kesakitan kan..lebih banyak kita ingat Allah..
makin dekat kita dengan Allah dan makin sayanglah Allah pada kita..
kadang2 dugaan ni mengajar kita agar lebih bersyukur..lebih akur..
dan lebih dekat kita pada makrifat dalam mengenal Allah SWT..
moga kita dapat menelan segala pahit racun penderitaan sebagai ubat Tarbiyyah jiwa...

InsyaAllah...


Muet..ambe tak sempat komen bnyak pasal MUET yg ambe ambik hari tuh..
malas plak nak update sbb sibuk ngan keje..
tapi kali ni nak komenla serba sikit..tapi bukan pasal MUET..
tapi pasal perjalanan yg ditempuh semasa nak balik..lepas abis MUET..
sebab takde org nak ambik..dan ambe nk balik cepat..jadi hbis je trus tahan Teksi..



maka berlakulah satu peristiwa menyentuh hati sepanjang ambe dlam teksi tuhh..(jeng3..)
masa ambe naik ada dua org lagi penumpang dlam teksi tuhh..biasalah teksi pntai timur..
sorang pak cik sebaya dengan pak cik driver teksi tuh..dan sorang lagi budak sekolah..


(dalam citer ni..ambe tak berniat nak tuduh siapa salah..dan siapa yg betul..
cuma nak cerita hakikat perit yg pemimpin2 harus tahu..)


tiba2 pak cik tu berkata dalam nada suara yg bgi ambe sngt2 mnyentap perasaan..
sayu sngat bila dia cerita betapa susahnya hidup dia..
nak cari org susah..lepas tu kna byar itu ini..kerajaan plak asyik minta dibaik pulih prkhidmatan awam..
dan nak teksi2 tukar apa tah..dan bayar mcam2 utk pembaharuan..
bayaran yuran sekolah wlaupun skit je..tapi ditambah plak ngan yuran PIBG segala..
ngan buku anak2 yg agk mahal..yuran kelas tambahan lgi..minyak dan barang plak naik hrga..
dia brcerita ngan pak cik pnumpang sbelah dia..mngkin kwan dia kott..


ambe diam jerr..dngar dngan teliti dan cuba nk fhamm..btul2 nk fham..apa mksud pak cik ni.
kwan dia mnyampuk..citer hmpir sama..tpi psal nelayan..subsidi..minyak bot..apa tah..
ambe tak fham..klau ambe fham takpela jgak..
pak cik tu kata lgi..memang tepatlah slogan Rakyat didahulukan tuhh..
dalam sgala hal..rkyat yg didahulukan..hrga barang naik..rkyat didahulukan..
minyak naik..rkyat didahulukan..driver kereta sewa@teksi diminta byar utk baikpulih ape tah..rkyat yg didahulukan..rkyat yg susah..pemimpin buat apa..bergaduh sbb nakkan kuasa..
mana kebajikan..mna keutamaan pda rkyat...dngan pnuh emosi..



ambe terkedu..
mungkin nilah kali pertama ambe didedahkan dngan realiti hdup msyakat yg berkelas sosioekonomi yg agk sedrhana...
ambe kira okla..mngkin jgak sbb ambe tak keje lgi..tak tau mngkin jgak mak abah ambe pon alami situasi yg sama..ambe cma tau..makan..nk duit blanja..ambe tak nmpak..dan mak abah ambe pon tak bgitau..
tpi tngok cara diorang..mngkin bleh dikira ambe ni senangla..
tak bnyak sngat msalah..lgipun ada adik bradek yg dah keje kan..


tapi ambe mcam agk terr...entahla..takde ayat nk mnggambarkan betapa sulitnya prasaan ambe dngar keluhan dri pak cik yg ambe prhatikan usianya mngkin dlam separuh abad..kerutan di dahi dia mnggmbarkan betapa  susahnya kehidupan dia..



tapi..satu persoalan..
betul ke bnda2 ni sume terjadi..
klau btul pon nak baikpulih prkhidmatan teksi..takkanlah smpai mmbebankan diorang..
ambe pon prnah bca sal nk perbharui permit dan mcam hal dlam perkhidmatan awam..
tapi situasi ni mnampakkan penguatkuasaan kerajaan dan "demand" kerajaan dah membebankan rakyat..
kalau ye pon..nak perbaharui segala..kenalah fkir jgak tak semua pemandu2 berkemampuan utk membayar segala apa yg kerajaan nak utk pembaikpulihan...
apa kata kerajaan menyediakan subsidi tambahan..bantuan kewangan dan peluang yg lbih baik utk mnolong pmandu2 ...nelayan2..dan glongan2 yg berkelas sosioekonomi rendah agr mreka tak rsa trbeban dngan pembaharuan dan peningkatan taraf yg kerajaan inginkan..

aii.. rakyat didahulukan,..kan?

mngkin ini lbih baik dripada projek pembangunan yg akhirnya jdik projek Gajah Putih..
ia satu pembzairan wang rakyat..dan mngikut apa yg ambe tahu..
komisyen projek yg brjuta2 tu msuk poket pemimpin yg bukak tender projek jgak kan,..
maaf jika ambe salah..harap diperbetulkan..


lbih baik mnolong rkyat yg benar2 mmerlukan dripada membuang duit dngan pelbagai prgram2 mlibatkan belia..atau parti..apa kata dlam prgram mnyedarkan belia..
bwak mreka msuk ke dalam realiti khidupan msyakat yg mngalami ksusahan dan kperitan dlm hidup..
ia lbih baik dripada konsert rock sperti yg dianjurkan dlam prgram belia tmpoh hri..
parti pon..aiiii...tak prlulah anjur prgram ceramah semata2 nak tuduh org ni salah dan nak cakp org ni betull..
nak fitnah org..dan berbalas2 kenyataan yg buat kami rakyat rasa mual dan bosan..



betul ni..tolonglah..hentikan segala benda tuhh..
kami dah sngat2 muakkkkk nk dngar org ni salah..jahat dan kita ni baikkklahhh sngt..
apa yg kami nak kenyataan..bukan bukti yg tak berasaas..
(ambe tak brniat nk msuk dlam isu itu sbnrnya...)


dan tolonglah...both side..hentikan segala benda memualkan nihh..
tolonglah jngn sibuk2 nak bukak kain org..citer sal dlam kain apa sume..
for your information..yg tngok berita bkan org2 yg bijak pndai..org2 tua..dan glongan trpelajar saja.
knak2..remaja..dan org2 mcam ambe yg kurang fham pon akn tngok..
dan what will you think could be happen bila kami salah faham atau influence kepala otak kitorng,.
pikirlah skit bro..lu bkan bdak2 nk petalakan hal peribadi org kat sluruh dunia..
biar sume org tahu..deme ni jahat dan ambe ni baik..
tak perlu bro..klau dia btol2 jahat..dia sndiri akn tumbang..
lu dok umah..pegi masjid je la..pkir apa amalan lu tu baik sngat dah kaa..


kesian la kat kami rakyat nihh..
korang sume berbalah kami tersepit di tengah2..
hrga barang selalu naik..hrga minyak makin naik..
kos hidup makin tinggi dan 'demand' hidup makin memeningkan kepala..
kesianlah kat kami yg tak ada tempat berteduh semasa korang sume lena diulik bantal empuk..
kesianlah kat kami yg tak ckup nk tmbang teksi sbb tambang teksi dah naik bila kerajaan nak prbaharukan sgala prkhidmatan teksi dan mmbuat mreka trpksa mmbyar dan mnaikkan tmbang kitorng smasa korg seronok melancong ke luar negara..
kesianlah kat kami yg mmerlukan bantuan kewangan utk prsekolahan ank2 semasa korang berdebat dngan gembiranya tentang isu penjualan nasi lemak dan mkanan ringan kat sekolah..


Tolong...jangan aniaya kami wahai pemimpin..
gunalah duit yg kami trpksa byar..segala cukai dan sgala perkhidmatan kami sewajarnya..
kami yg kamu perjuangkan..maka jnganlah aniaya kami.
hentikan bergaduh sesama sendiri demi perjuangkan parti dan kepentingan diri.
kerana kamilah yg beri kamu kuasa..pimpinlah sebaiklah..
jangan aniaya kami..Wahai Pemimpin yg kuhormati..


dan ambe sempat beri lebihan tambang kat Pak cik tu sbelum ambe balik dngan mcam2 prasaan brcmpur baur..moga pak cik itu mnemui jlan yg dpat mngubah hdupnya dan ank2nya..
InsyaAllah..Kerajaan akn mmimpin dngan baik..
Kerajaan akn tnjukkan cntoh trbaik kpda rkyat..
dan kerajaan akn brjuang utk nsib rkyat..
Dan ITULAH Kerajaan yg Rakyat inginkan..

Ya Allah..Hanya Engkau Yang Tahu...


5 comments:

akmal_azmin said...

gud job waji!
mmg itulah realiti hari ini,
pemimpin2 blumba2 nk cari kesenangan dunia..tp mereka tak 'nmpak' ad mahkamah akhirat sdg tunggu d'sana'..
tanggungjawab & amanh mereka sgt besr..

HrhZ said...

Astaghfirullah.
Thanks for the great thought, ukhti. jazakillah khairan kathira :-)

HrhZ said...

AstaghfirullAH
Thanks for the great thought, ukhti.
jazakillah khairan kathira

adahredha said...

betui tu... mcm2 lening.. orng atas makin kaya, org bawah mkin terseksa.. adeh.... :(

Wajie Hadi.. said...

kak kema: trima ksih kak..3 glongan yg dibenci oleh Allah..antaranya pemimpin yg brdusta dan mlakukan kzaliman..jika bnar kzaliman brlaku..akn ada pmblasan buat mreka pasni.

dibah : afwan ukhti..=)

adah : mcam sistem kasta plak kan..
kat india..yg miskin..mnderita..yg kaya mkin brtmbah kaya..ish3..nauzubillah..