Sunday, March 6

Ketika Cinta BerUsrah...Quranic Group Terakhir..

 


Assalamualaikum WBT..


Pekaboei(Nogori..)..Pekaba...Sume sihat...Sume da makan..Sume da Solat...
kalau dah..Alhamdulillah...Ape kabar Iman hari ni,...cuba ketuk hati tanya..
kalau tak bape sihat..bawak2la merawat dia dan jagalah dia dengan penuh kasih sayang..
bukan ape kadang-kadang kita terlepas pandang dalam hal penjagaan Iman...
bila dia sakit..bila dia terganggu...hilanglah keserian akhlak..hilanglah martabat mawaddah..
hilanglah kesucian jiwa...jadi hati..iman perlukan penjagaan..macam muka kita...
betul tak sahabat-sahabat..
Imanla pelindung kita..penjaga kita agar tidak lari dari landasan jalan yang dibina Allah...
Ke arah cintaNya...(peace...hehehe..)

Seperti yang dijanjikan kepada cik Dyana Aziz..penulis blog si tudung cokelat..
ambe akan menceritakan serba sedikit pengisian untuk Last Quranic group bagi Semester 2 tahun ni..
sebagai penutupan kepada semua Tajuk(sebenarnya tak merangkumi semua tajuk sangat atas masalah2 tertentu)..
jadi kitorang pun menerapkan satu solusi bagi huraikan keseluruhannya..
pertemuan Ukhwah Mahabbah Di Teluk Chempedak..

sebelum tu..ambe nak citer serba sedikit salah faham komuniti..ambe sendiri dan mungkin sahabat2 dengan Quranic Group..

salah faham pertama :
Quranic Group ni kumpulan Usrah yang hanya menekankan pembelajaran dan taklim Al-Quran..contohnya mengaji..menterjemah..menghafal dan mentasmiq..Actually tak 100%..
Quranic group adalah kumpulan Usrah..(salah faham Usrah..kumpulan islamik yang hanya menceritakan tentang Islam..Ya..kita membincangkan tentang Islam tapi dengan cara yang ringan..santai dan perkongsian untuk mengeratkan ukhwah...)..yang membicangkan tentang isu semasa dengan mengaitkannya dengan silibus asas-asas Islam contohnya akhlak,ibadah dan akidah..


salah faham kedua : 
Quranic Group hanya menerapkan nilai2 insaniah tanpa menitik beratkan penerimaan sahsiah ahli kumpulan..contohnya "alaa...Quranic Group ni hanya untuk orang2 yang baik-baik je..aku takdela baik sangat.." atau..."eyyhh..aku bukannya Islamik sangat..nanti kan apa pulak orang fikir kalau aku pegi join Quranic Group"...walaweayhh..tengok pandangan orang pulak..tapi kadang2 betul jugak kerisauan diorang..


SEBAB..


ada jugak di kalangan ahli Usrah yang kononnya mereka ni dah cukup baik hingga suka sangat judge orang..
dah takde keje lain agaknya,..contohnya..
"eyyhh dia tu...dah free hair mai sini wat pa.." Ya Allah kalau kita ni dah cukup 'baik'..tanak tolong orang lain untuk berubah jangan sekat dia untuk lakukan perubahan..
"alaa...nak tunjuk baik la tu...belakang orang clubbing jugak..." Allahuakbar...'contoh'..
kenapa di kalangan insan2 yang faham tentang Islam sendiri tanpa rasa bersalah Judge orang yang nak lakukan kebaikan dengan tuduhan yang macam2 hingga membantutkan usaha mereka untuk mendekati ISlam..
tolonglah...jangan pandang Slack tau pandang serong pada orang yang nak lakukan perubahan sebab tak semestinya kita ni baik dan cantik di pandangan Allah....
betoll3..

Ambe sendiri pernah menghadapi situasi ni...memang pedih sangat..walaupun bukan ambe yang kena ...
tapi ambe sedih dan kasihan dengan insan yang ingin balik pada Islam sebenar...insan yang ingin berubah...insan yang mula menyedari diri dan ingin menjadi lebih baik..namun..
Alhamdulillah..Allah beri dia kekuatan untuk hadapi tuduhan dan cacian orang yang 'faham' tentang Islam....
Subhanallah..
kita semua hamba Allah...kita semuanya sama...mungkin buruk di pandangan manusia..mungkin baik di pandangan Allah..
kita jangan pernah menilai baik buruk seseorang itu tanpa mengenalinya terlebih dahulu...
homati dan kasihilah sesama kita...kerana orang Islam itu bersaudara..

Berbalik pada pengisian Quranic Group...
dengan tajuk "Bicara Dengan Hakikat : Solusi Permasalahan Ummat"
dah tiba masanya untuk kita jadik critical thinkers sikit...

sebab kita dah ada sedikit pengetahuan dan kefahaman tentang Akidah, Ibadah dan Akhlak daripada pengisian Quranic Group sebelum ni..jadi kita akan gunakan tiga teras ni termasuklah Tasawwur Islam..Tarbiyyah..dan Dakwah
untuk konklusikan semuanya dalam satu bentuk resolusi berfikir diluar kotak pemikiran untuk mencari inisiatif permasalahan yang berlaku..obviouslyla masalah sosial remaja kan..
Mak aiiihh...Trojan...kalau cicak ke tupai ke jatuh mati teruihh..
ade plak lagu ado sekor anok tupai versi kedua..terkorban dalam ancaman Trojan..huihui..
Klau kita perasanla..Sekarang ni..iaitu situasi sekarang masih lagi kecoh dengan kebangkitan Revolusi Islam di Timur Tengah..bermula di Tunisia..melarat ke Mesir dan sekarang ni Libya..
mungkin sesetengah daripada kita tak perasan..mungkin kita fikir..

"alaa..negara Arab memang sokmo lagu tu..asyik gaduh je kejenya.."
"diorang memang selalu perang apa...ape yang peliknya kalau diorang gulingkan Presiden sendiri"..
no...no...no..'you don't get the point'..(ayat MatLuthfi90..)


Jika kita fikir sedalamnya....Inilah salah satu petanda akan terjadinya Kebangkitan Ummat Islam..
di mana bila datangnya kiamat..Islam berada di puncak kejayaan...
dan obviously n fortunately umat Islam di Timur Tengah mula merasai dan mulai timbul kesedaran tentang kesatuan ummat...sebab dalam Al-Quran sendiri ada menyebut tentang kejayaan daripada kesatuan..
Bersatu Dalam Erti Kata...Bersatu Kerana Akidah...dan  Bersatu Kerana Cintakan Islam...

Maksud firman Allah; “Sesungguhnya Allah menyukai orang – orang yang berperang di jalanNya dalam satu saf yang tersusun seolah – olah mereka bagai sebuah bangunan yang kukuh.” – al Shaff:4


dengan 4 Isu Penutup...Antaranya
1. Pendedahan Aurat..


2. Couple Dan Zina


3. Baitul Muslim (perkahwinan..)


dan
4. Bunuh Diri...


masing2 akan fikirkan solusi bagi setiap permasalah berikut...perbincangan dalam kumpulan
dengan diconduct oleh seorang Naqibah..dan presentkan apa yang telah dibincangkan...

Alhamdulillah...masing2 bagi kerjasama..idea dan persepakatan yang baik..
dan mereka berjaya mencakupi aspek2 yang telah dipelajari untuk dijadikan sebgai solusi permasalahan..

Antara yang ambe tertarik adalah pasal pendedahan aurat.. antara main point solusi yang mereka presentkan adalah...jadi contoh teladan yang baik...jadi Qudwah Hasanah..
betul..sebab kadang2..."action is speak louder than word"..dan itu yg dipraktikkan Rasulullah SAW semasa menyebarkan dakwah Islamiyyah pada orang Quraisy Makkah..
pasal tajuk tu jugak..mengikut survey ambe masa kat komuniti dulu. ."alaa..tak bersedia lagi la nak pakai tudung liuk litup ni"
"tak sampai seru lagi"..ohhoo...jadi bila Malaikat Maut nak tarik nyawa kita pun..kita kena tunggu kita sedia dulu lah yee...mati pun nak tunggu seru dulu lah yee..."..ish3..


Buat tajuk yang kedua Couple dan Zina...benda common...ambe pun selalu sebut dalam post sebelum ni..
tapi yang menariknya untuk tajuk kali ni..dan ambe pun terlibat untuk topik ni adalah permasalah Tunang Lama dan bertunang tu lesen untuk berdua-duaan...dan sudah tentulah cara untuk menyedarkan orang islam agar menjauhi ikhtilat atau couple..solusi yang dipilih...Jaga hubungan dengan Allah..sebab daripada itu..Allah akan menjada hati kita daripada terdorong kepada telunjuk nafsu..


BaitulMuslim...ambe nampak ada Muslimah2 yang tersipu2 bila bincangkan tajuk ni..
ye la..sape yang tak inginkan satu perhubungan  yang menghalalkan rasa cinta antara lelaki dan wanita..daripada couple..baik terus bina baitul muslim kan...apa masalah dengan baitul muslim ni..halangan keluarga..tau lelaki yang baik untuk perempuan yang baik..tak kita bincang tentang..PEnCERAiAn..yang merobohkan sebuah kesatuan..sebuah Usrah..sebuah masjid cinta..
(terlalu muda untuk bincang topik ni..mana ada..kita kena ada asas pengetahuan jugak psal benda ni..)
solusinya..meletakkan matlamat perkahwinan kerana Allah..yee..itulah kunci..akar dan tapak untuk membina satu keluarga yang sakinah..tanpa kunci..akar dan tapak tersebut maka institusi kekeluargaan akan hancur..rosak dan merosakkan..kesannya anak2 yang teraniya akan mencari inisiatif lain untuk diri mereka..dan bermulalah permasalah sosial..kan..berkaitan kan..

takleh nak kata apoo dowwhh...dah loklak mikir sal depa sumo...

dan lastly Bunuh Diri...banyak yang dibincangkan antaranya Jihad Syahid dengan bunuh diri dilarang Islam jika ia menyebabkan insan tidak berdosa turut terbunuh...tapi key  yang perlu ambik dalam isu ini adalah bunuh diri..bunuh jiwa..bunuh iman..pabila iman terbunuh akibat nafsu syahwat..cinta pada dunia dan lupa pada mati..maka matilah jiwa..hilanglah pedoman..hilang arah..tulah basement topik sebenar bagi isu ni..

antara laporan media tentang manusia yang hilang pedoman dan hilang arah..




bila terjadinya pendedahan aurat..maka ia meransang pada terjadinya zina..bermula daripada Couple dan cinta yang disalah ertikan..maka pabila baitul Muslim dibina daripada asas daripada maksiat..
seterusnya pelbagai kerosakan akan terus berlaku..sebab tulah Allah melarang kita mendekati zina..
akibat terikut dengan godaan nafsu syahwat..Iman dan jiwa terbunuh..
hilang akhlak insaniah hingga sanggup membunuh..
tak kiralah bunuh diri atau membunuh insan lain...terutamanya bayi hasil hubungan haram..MasyaAllah...

“Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kepapaan; Kamilah yang memberi rezeki kepada mereka dan kepada kamu. Sesungguhnya perbuatan membunuh mereka adalah satu kesalahan yang sangat besar” [al-Israa' 17: 31]

susah  nak jauhi zina..waima zina mata pun kita tak dapat nak elak...apatah lagi zina hati..
sama-sama muhasabah diri..

“Dan janganlah kamu menghampiri ZINA, Sesungguhnya ZINA itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (membawa kerosakan)” [al-Israa' 17: 32]

Sebenarnya..semua masalah diatas..hanya dapat diselesaikan dengan KEMBALI PADA ISLAM..
YANG SEBENAR...diulang...YANG SEBENAr..
betul2 based kepada Al-Quran dan As-Sunnah..
hayati dan telitikan setiap ayat yang diturunkan Allah..dan jadikan ia sebagai amalan..


Ok...kita berbalik pada situasi sekarang...Di Malaysia~
Remaja yang masih bersekolah...

'alaahh..rokok je pun....'

Jangan risau ade lagi...


Saiz XXXXL...botol pakej : Mabuk+MapusTerus....

haa...yang ni...Agak2 yang pakai baju Melayu tu Melayu ke Mexico...ke orang Portugal..manalah tau kan...
Nak lagi dasyat masalah Remaja 'Islam'..

Couple...Dating...possibly to Zina sangat Tinggi...Ni bukan Auta ok~

Yang Pakai tudung pun ade...Kesannya...

Insan tidak berdosa menjadi Mangsa kerakusan nafsu mereka...Dah kering air mata aku nak menangis tengok wajah2 suci ni dibuang dengan penuh hina

Seriously..aku sangat2 nak marah bila ada berita..'bayi dibuang lagi'..rasa nak koyak2 je surat kabar tu.
"tolonglah...bayi tu bukan anak patung..bukan plastik tisu...bukan kotak mancis yang kau nak buang merata-rata..dia berjasad tau tak..bernyawa...klau dah tak bernyawa pun..it's don't mean you bleh buang dia merata2 macam barang yang hina..orang yang buang tu lagi hina...(hahh..amek ko emotional lagi..)

YANG TAK TAHANNYA...

Nauzubillahiminzalik..gerun jugak aku nengoknya..Yee...mereka berilmu tapi kadang2 Ilmu yang ada tidak diamalkan..
ada ilmu tentang Dosa Maksiat..tentang larangan Allah..tapi bila nafsu dah kuasai diri..takde gunanya..
sebab tu Allah larang dengan kata JANGAN DEKAT..toksahla gatal2 nak cube gak...Nak kena penyepak....


Baby: betul ke tu Wajie...kesian kat kawan kite noo..
waaa....nsib baik Mom ta buang kita..

Wajie: Nape ceq nak bohong kat hang..betulla ni..
sampainya hati mereka melakukan
perbuatan ketidak perikemanusiaan
sebegitu...huhuhu..


















Dahla..jangan nangis...korang pulak terlebih emosi...adooiyaii..


Sebab tu MUSLIMIN wa MUSLIMAT..
JANGAN DEKATI IKHTILAT@COUPLE sebelum nikah..
sabar dulu..takkan matinya kalau takde orang nak..ambe ni takde orang nak..tak mati pun..hidup bahagia aman damai jek..


lawa lagi kambing belakang rumah aku...bukan nak hina ni..
tapi serius tak lawa la..

Aku anti-orang bawak moto cam pelesit
dahla bising memekak..aku pernah hampir menyebabkan
seorang Mat Rempit accident..ceritanya Private..
aku takut dikenakan hukuman bawah seksyen 302..
hahhhaha..(aku gurau jek..)

Haa...berbalik pada isu tadi..Agak2nya orang Islam kat Malaysia ni dah bersedia ka untuk satu Revolusi Kebangkitan Umat kalau beginilah keadaannya...untuk tegakkan balik sistem pentadbiran Islam..untuk menguukuhkan balik Bi'ah 
Islamiyyah di negara bertuah ni...
DEngan relatekan Masalah2 Di Atas...Ambe sendirila berpendapat..
Yupppp....MALAYSIA BELUM BERSEDIA~


Sebab tu lah Tajuk tadi dipilih untuk konkludkan Quranic Group kali ni...
sebab dah tiba masanya kita nak praktikkan dan amalkan ilmu yang kita ada..iye dop...
Dengan Pecahan 4 kumpulan dengan 4 Naqibah..dengan 4 isu berlainan yang berkaitan...
tapi dengan satu hasrat yang sama...Satu Khilafah...Satu Persepakatan dan Satu Jalan ke Arah Pembentukan Islam yang Syumul...Berakhirlah Quranic Group buat Sem ke-2 Tahun 2011..

Masa dah sangat suntuk..Tapi Tanggungjawab untuk dilaksanakan orang2 Islam yang sedar sangat besar dan berat..jadi BERSEDIAKAH ANDA SEMUA..BERSEDIAKAH ambe..BERSEDIAKAH komuniti..BERSEDIAKAH Umat..BerSEDIAKAH rakyat...

TEPUK DADA TANYA IMAN...

3 comments:

Emil Fahmi said...

I LIKE IT! that is my first sentence to conclude your post for this time =) MAAN NAJAH. =)

Wajie Hadi.. said...

syukran sahabat...

AL-QASSAM said...

Info yang mantap!