Thursday, August 25

Pengajaran di Bulan Ramadhan..selitan hikmah dari Tuhan..



Assalamualaikum WBT..


Salam Ramadhan Kareem buat semua..
walaupun Ramadhan bakal meninggalkan kita beberapa hari saja lagi.
biasela ambe memang selalu mcam ni dan macam tu..
kalau tak benda tu dah lama jadi mestilah hari ni ambe baru ceritakan..
maklumlah org sibuk...(*sibuklah sangat..)


apa khabar Tarbiyyah Ramadhan..ada baik ka..
bulan tambahkan amalan dan pahala yang berlipat ganda..
rugila kalau disiakan...
dan hampir sebulan kita menjalani training dan tarbiyyah nafsu  untuk membentuk dan melahirkan mukmin yang lebih bertakwa..
Allah telah memprogramkan latihan ketakwaan di bulan penuh berkah ini dan disinilah akan terujinya sejauh mana keimanan mampu mengatasi hawa nafsu tanpa didorong hasutan syaitan..
jadi ini adalah bulan untuk kita melawan diri kita sendiri..
lawan hawa nafsu ..
Syaitan sudah hampir melepaskan belenggu2 nya dan pintu neraka sudah hampir terbuka..
lepas ni..kita akan bertarung dengan lebih banyak musuh..luar dan dalam..jadi bulan Ramadhan ni adalah sebgai bulan persediaan menghadapi serangan..


kira strategi gitu..

dalam Islam sendiri..contohnya dalam dakwah..
mesti ada strategi..
imbas balik Sirah Rasulullah SAW..
dalam dakwah baginda..
stat ngan secara sir@kerahsiaan..
pabila mantap barulah adanya secara terbuka..
macam jugak dalam Tarbiyyah diri..
kena ada persediaan..kelengkapan..kekuatan..
barulah bersedia hadapi musuh yang datang menyerang depan belakang..
tak gitu sahabat2..


selagi bulan baik ni belum berakhir..
jangan sia-siakan..
lebih-lebih lagi dalam pemburuan mencari malam terindah dalam segala malam..
iaitu malam lailatul qadar di mana Allah dah janjikan ganjaran sama seperti beribadat 1000 bulan bersamaan 83 tahun..di samping keampunan dan maghfirah dari Allah..
sayang wok kalau terlepas..
manalah tau kan..Ramadhan dah takde lagi untuk kite lepas ni..


ambe ni 
sebenarnya bukan nak citer sal bulan baik ni saja...
banyak benda jugak nak citer sebab lama tak update blog..(*eherm..lamala jgak..hee..)
sibuk jugaklah akhir2 nih..
maklumlah nak cuti doh..tambahan pulak dah last sem kat kuantan nih..
jadi nak perabih silibus la..perabih kelas la..public speaking la..
assignment la..penat memang penat..
tapi rasa ringan sebab kita buat sume ngan tenang dan berlapang dada..insyaAllah..


pengajaran dan selitan hikmah yang terindah..


teringat isnin lepas..
ambe diberi khabaran paling mengejutkan dan tak masuk akal ambe kire...
berita gembira..insyaAllah..
Alhamdulillah..dalam percubaan pertama seumur hidup..
ambe berdebat dalam bahasa inggeris..
agak kelakar bagi org yg kurang mampu berbahasa inggeris seperti ambe ni..
tapi Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi..
ambe dapat best speaker debate..
dalam bahasa melayunya pendebat terbaik...(Alhamdulillah....)agak pelik bin ajaib..
bile ambe yang dapat sebab ambe kang biasela org kampung ..
mnalah reti nak speaking2 nih walaupun mak ayah ambe adalah insan yang selalu speaking kat umah.
ambe je dop.. malulah..kito ni org kampung jah..hahha..(*mindset yg tak betul:sila ubah..)
ambe takut nak terima sedangkan sahabat2 dlam kelas ambe lagi hebat..
bukanla ambe nak kata ambe lagi hebat dari diorang bukan..Nauzubillah ambe ada perasaan mcm tu..
minta dijauhkan Ya Allah..takut lahir rasa riak dan takabur dari hati..


kalau nak dikira persediaan..meh ambe citer..
memang ambe tak sedia sangat pon sebenarnya..
sehari sebelumnya ...ambe diberi pilihan antara pergi ke pengisian ilmu atau latihan debate..
dohla text debate tu sendiri ambe tak prepare lagi..latihan plak malam tu..haiyya..
serba salah jugak..tapi ambe yakinkan diri..pegi la jugak pengisian ilmu..rugi..
 rasa sayang nak tinggal..ilmu Allah tu..kalau tak cari..susah nak dapat free..
balik dari pengisian ilmu tu terus gi latihan debate..
takde text lagi ni..tapi sahabat2 bnyak bantu..bagi pencerahan..bgi isi2..
Allah nak bantu..balik bilik lepas latihan..idea utk pembaikan dtg mencurah2...
dan Alhamdulillah..percubaan pertama tu berhasil..Allah bantu...


kiranya point pengajaran ambe nak bagitau kat sini..
kalau diberi pilihan antara pegi pengisian ilmu contohnya Usrah atau taklim agama..
dengan wat assignment atau study sebab esok nak pekse..
mana yang lebih kita pilih..
kebanyakan akan pilih study atau wat assignment..
katanya tu lagi penting..



ambe..sebagai seorang student mcam sahabat2..
bleh kata sentiasa berhadapan dengan dilema2 seperti diatas..
dan dua2 pilihan ambe dah pernah buat...
masa diberi pilihan..nak gi usrah ko..nak wat assignment..
timbun2 assignment ni..jadi ambe kata hari ni tak gilah Surau..esok je..
wat keje nih..nanti takdop mase plak...
jadi tak pegila ambe di suatu hari tersbut..
tapi nak jadi ke citer..ambe tak buat pon assignment tuh..ambe main facebook..
 borak kosong ngan member...tidur dan buang mase..
satu kerugian..


dalam situasi kedua..sama jugak..assignment timbun lagi..kali ni lagi banyak..
biasela student..klau tak buat awal2..nilah akibatnya..
ambe pilih untuk pegi dengar pengisian..walaupun tahu due datenya esok lusa doh..
Alhamdulillah..ambe mampu siapkan semua assignment yg diberi..
dalam masa tak kurang dari 4 jam..masa yang sangat berkualiti..
kerana mampu siapkan tugasan tanpa ada selingan duniawi..
dan sal study utk exam esok hari..
bila keputusan kedua yang ambe pilih..Alhamdulillah..
Allah bagi kemudahan yang sangat2 berhikmah...
apa yang ambe baru nak baca sejam sebelum exam..sume Alhamdulillah..keluar dengan selamatnya sebagai soalan dalam exam...bantuan Allah...selitan hikmah yg sungguh tak dpat dibayangkan..


dan kedua-dua ujian hikmah tu terjadi dalam bulan pose..
tu pasal education ambe..sal kesakitan ambe..
Alhamdulillah Ya Rabb..bulan keberkatan nilah bagi ambe bulan penyembuhan terbaik...
bulan terapi jiwa dan terapi segala penyakit...
awalan bulan puasa..Ya Allah sakitnya tak tertanggung rasanya..
dah kite biasa telan ubat bila sakit..
tapi takkanlah nak telan jugak ubat pose2 ni..jadi bertahan tu satu perkara yang menyeksakan..
hinggalah Allah temukan ambe ngan bidadari yang sangat cantik..
Dr Zuhailah namanya..doktor kat HTAA..
dia bagi pengajaran paling berharga dalam hidup ambe tentang kesakitan..
dan Alhamdulillah..ambe yakin ambe akan sembuh dan sihat seperti org lain nanti..insyaAllah...



sebenarnya banyak hikmah2 yang ambe temui sepanjang bulan barakah ni..
nak diulas dan cerita panjang2..malas pulak tangan ni nak menaip..huihu..
esok ambe ada kelas ekonomi..mata pulak takleh nak lelap...
insyaAllah lain masa bertemu lagi ya sahabat2..
jangan lupe hargai malam2 terakhir Ramadhan ni..jangan sia-siakan..
insyaAllah anda akan temui pelbagai hikmah diselitkan dalam setiap ujian yang Allah berikan pada kita..
dan pengajarannya ambillah sebagai intipati untuk menguatkan keyakinan kita pada kasih sayang dan kecintaan Allah pada hambaNya..


Wallahualam..
Assalamualaikum WBT....

2 comments:

HrhZ said...

Alhamdulillah..=)
Terharu baca 'kisah benar' usu ni..
Usu memang seorang yang kuat, dan DIA sentiasa dekat.. :)

Wajihah said...

hehee...'kisah benar'
yg ateh dah dengar kan..
insyaAllah ateh..doa-doakanlah usu ni msih lelah dan mdah rebah tnpa diberi ingatan.. :)